XVI Eesti Muuseumide Festival Narvas

23. ja 24. septembril Narvas toimuv festival kannab pealkirja „Rahvusvaheline muuseum“ ning on taas kahepäevane. Esimene päev algab traditsiooniliselt konverentsiga, kuid uudsena peetakse see TÜ Narva kolledži uues hoones. Konverentsi esinejad ja programm on toodud allpool.

Pärast konverentsi on aeg jalutada Narva linnusesse, et vaadata võistlusel osalevaid näitusi ning osaleda auhindamistseremoonial. Osaleva näituse juures peaks 23. septembril kohal olema muuseumi esindaja, kes tutvustab näituse tegemise eesmärke ja sihtrühmasid ning oskab avada näituse museoloogilisi aspekte.

Võistlusel osalemiseks on septembri algul veel kaks vaba ruumi. Näitusi saab kohale tuua 15. septembrini, pärast seda algab tee-ehitus ning autoga linnusehoovi ei pääse.

Õhtune pidu toimub sel aastal Narva Kunstigaleriis.

Festivali teisel päeval proovime luua uut traditsiooni: muuseumide messi.
Muuseumidest on viimastel aastatel saanud olulised teenuseostjad ja -pakkujad. Et pakutavates võimalustes paremini orienteeruda, võiks muuseumide mess kujuneda paigaks, kus muuseumid jagavad infot nii omavahel kui ka väljapoole. Ruumirent, sünnipäevapaketid, koolitusprogrammid, toitlusteenused… Kas me üldse teame, mida kõike teistest muuseumidest tellida saab? Kutsume kõiki üles messil osalema ja algatama uut kasulikku ja meeleolukat traditsiooni! Messipind on tasuta, registreerimiseks võtke palun ühendust Epp Alataluga: epp.alatalu@muuseum.ee. Registreerimise tähtaeg on 17. september.
Messile on lisaks muuseumidele oodatud ka kõik teised teenusepakkujad. Eriti disainerid ja trükifirmad, aga ka käsitöömeistrid, IT-spetsialistid ja kõik teised, kelle panus on muuseumidel aidanud viimastel aastatel muutuda aina kaasaegsemaks. Seega võib iga muuseum jagada osalemiskutset kõikidele oma partneritele.

Lisaks messile tutvustavad festivali teisel päeval oma valmimisel olevat uut püsinäitust ja selle strateegiaid kolm muuseumi: Eesti Tervishoiumuuseum (Margus Jurkatam), TÜ loodusmuuseum (Reet Mägi) ja Eesti Rahva Muuseum (Ehti Järv, Jaanika Jaanits).

Päeva lõpetab ekskursioon renoveerimisel olevatesse Narva bastionitesse.

Palume festivalile tulijatel end veebilehel oleva vormi abil registreerida.

Narva sõiduks tellitud bussid väljuvad Tallinnast ja Tartust. Bussisõidu tasu on muuseumiühingu liikmele 10 € ja mitteliikmele 15 €. Ülekande palume ära teha hiljemalt 15. septembriks arveldusarvele Eesti Muuseumiühing 10052037346005 (SEB) või  221057022917 (Swedbank). Selgitusse palume märkida reisijate nimed.

Festivalil osalejatele teevad soodustuse järgmised hotellid (märksõna 'muuseumifestival' alusel):
Narva hotell – 25%. Ühekohaline tuba maksaks siis 44,25 eurot, kahekohaline 56,25.
Hotell Central – 10%. Ühekohaline tuba maksaks siis 38 eurot, kahekohaline 47 eurot.
Hotell Inger – 30%. Ühekohaline tuba maksaks siis 35 eurot, kahekohaline 46 eurot.
Hotell King – 10%. Ühekohaline tuba maksaks siis 43,2 eurot, kahekohaline 54 eurot.
Öömaja saab ka TÜ Narva Kolledži ühiselamus.

Lisainfo festivali kohta
Maarja Vaino, maarja.vaino@gmail.com (programm).
Merike Ivask, teadus@narvamuuseum.ee (näitused).
Epp Alatalu, epp.alatalu@eesti.ee (mess).


Festivali kava

I päev
23. september
Konverents: RAHVUSVAHELINE MUUSEUM
Koht: Narva kolledž, Raekoja plats 2
10.00–11.00 kogunemine, tervituskohv
11.00 Avasõnad ja tervitused Eesti Muuseumiühingu, Narva linna, muuseumi ja kolledži esindajate poolt
11.20 Gabriella Gulyas. Museum on the Move: How to Cope with New Challenges in a World of Crisis? (Petöfi muuseum, Ungari)
12.15 Sirje Helme. Milleks olla rahvusvaheline? (EKM)
12.45 Kersti Kuldna-Türkson. Muuseumide rahvusvahelise koostöö kogemused Euroopas. (EKM)
13.15–14.45 Lõuna
14.45 Kai Lobjakas. Ühendatud teadmised. Näituse „Moderniseerimine. Balti kunst, arhitektuur ja disain 1960.-1970. aastatel“ näitel. (ETDM)
15.15 Hannelore Juhtsalu. Muuseumiharidus ja rahvusvaheline koostöö. (SA Archimedes)
15.45 Maarja Vaino. Case study: Väikemuuseumide võimalused. Grundtvigi ühisprojektist. (EKMÜ)
16.15 16.30 diskussioon, küsimused
16.30–17.00 Liikumine kolledžist  Narva linnusesse
17.00–18.30 Näituste tutvustamine; oma näitusi tutvustavad näituse toonud muuseumide esindajad.
18.30 Näituse auhindade väljakuulutamine Narva linnuses
19.00 Pidulik osa Narva Kunstigaleriis (Vestervalli 21)

II päev
24. september
11.00–13.00 Muuseumide koostöömess Narva linnuses
13.00–14.00 Tervishoiumuuseumi (Margus Jurkatam); TÜ Loodusmuuseumi (Reet Mägi) ja ERMi  (Ehti Järv) uute püsinäituste kontseptsiooni ja visuaalia tutvustused.
14.30 Ekskursioon Narva bastionidesse

16.00 Bussid sõidavad tagasi Tallinnasse ja Tartusse

Tervitame uusi liikmeid!

Suvel on muuseumiühingu perega liitunud Dagmar Ingi Eesti Vabaõhumuuseumist, Katrin Potter Lobi Muuseumist, Irina Budrik Paldiski Linnamuuseumist,  Kätlin Tischler Eesti Kunstimuuseumist ja Kennet Roosipuu Eesti Tervishoiu Muuseumist.

Ajakirja Muuseum kevadnumber igasse kooli!

Ajakirja Muuseum kevadnumber 2013 on pühendatud koolile muuseumis. Aja jooksul on muuseumist kui mäluasutusest saamas ka haridusasutus, seda ka alates 15. juulist 2013 kehtiva seaduse järgi. Kui koguda, säilitada ja näidata, siis on selle põhjal võimalik ka inimesi harida, õpetada ja suunata uute teadmiste juurde. Põhilise sihtrühma – koolilaste – kõrval peab Eestiski olema valmis rohkem ka eakatele kultuurihuvilistele programme pakkuma.
Head muuseumid maakondade keskustes ja mujal! Palun aidake kaasa, et igas koolis üle Eesti, kas siis õpetajate toas või raamatukogus oleks see ajakirja number olemas. Osa ajakirja tiraažist on tasuta jagamiseks. Palun võtke ühendust epp.alatalu@muuseum.ee, kui teil on häid mõtteid, kuidas ajakirjad koolidele jagada.

Otsime muuseumiöö koordinaatoreid

Muuseumiööks valmistumine käib muuseumides ilmselt juba aastaringi. 2014. aasta üle-eestilisel muuseumiööl kõigi muuseumide ja mäluasutuste tegevuste suurde pilti kogumiseks pakub Eesti Muuseumiühing väljakutset koordinaatorite tiimile, soovitavalt kahele koordinaatorile. Huvilistel palume võtta 15. oktoobriks ühendust Epp Alatalu (epp.alatalu@muuseum.ee) või Piret Õunapuuga (piret.ounapuu@muuseum.ee).

Koolitused

Tartu Kõrgemas Kunstikoolis algab oktoobris uus kursus "Säilitamine muuseumis – museaalid ja teave", mille maht on 24 akadeemilist tundi. Kursuse eesmärk on anda osavõtjatele teadmised ja oskused säilitamise korraldamiseks muuseumides.

Kultuuriministeerium koostöös Tartu Ülikooliga ootab muuseumitöötajaid osalema pikemal koolitusel "XXI sajandi muuseum". Selle eesmärk on anda muuseumitöötajatele ühtsed alusteadmised muuseumi korraldusest, mäluasutuste põhimõtetest ning töötajale vajalikest oskustest. Koolitusprogramm algab 28. novembril 2013 ja lõpeb 30. aprill 2015 ning toimub Tallinnas ja Tartus. Selle maht on 206 akadeemilist tundi (8 EAP), millest auditoorset tööd on 22 koolituspäeva ja iseseisvat tööd e-toega Moodle’i keskkonnas 54 tundi. Lisaks auditoorsele õppetööle on ka ekskursioonid/õpped Tallinna ja Tartu muuseumides.
Registreerida tuleb oktoobri lõpuks.

Vt lisa koolituste loendist veebis.

Kultuuripärandiaastal Edelaraudtee rongiga muuseumisse

Septembrist novembrini jätkub koostöö Edelaraudtee ja Eesti muuseumide vahel. Iga  teisipäev, kolmapäev ja neljapäev sõidutab Edelaraudtee kõigil oma liinidel lastegruppe tasuta pärandireisidele. Kevadel käis risti-rästi läbi Eesti sõitmas 3000 last! Täpsemat teavet reiside kohta saab siit.

Näitused rändama!

Kultuuripärandiaastal on kasvanud huvi rändnäituste vastu. Toredat näitusepinda on koolides ja raamatukogudes ja kultuurimajades. Hoiame üheskoos rändnäituste teabe värskena. Sinna juurde võib mõelda ka loenguid ja töötube, sest uus muuseumiseadus ütleb sõnaselgelt, et muuseum on haridusasutus.

Mardilaat Helsingis

22.–24. novembril toimub Tuglase Seltsi ja EASi  korraldusel taas Mardilaat. See on suurim Eesti kultuuri tutvustav üritus Soomes ning sel aastal on fookus Harjumaal. Eesti Muuseumiühing on juba mitu aastat Mardilaadal meie muuseume tutvustanud, see on kavas ka sel aastal. Palume ikka aegsasti valmistada soomekeelseid infomaterjale. Nende kokkukogumise kohta ilmub täpsem teave järgmises infokirjas.

Muuseumitrükis jõulukingiks

Muuseumidel, kellel on jõulukingiks sobivaid trükiseid tasub teada, et detsembri algul toimub Rahvusraamatukogus nädal aega kestev raamatumüük. Muuseumiühing käis kevadisel raamatumüügil ja huvi muuseumide kirjastatava vastu oli suur. Ka nüüd katame müügileti muuseumide trükistega. Korralduslik info järgmistes infokirjades.

Teavet töötasust

Statistikaameti info kohaselt tõusis 2013. aasta II kvartalis keskmine brutopalk Eestis võrreldes aastataguse II kvartaliga 8,5%. Kui keskmine brutopalk selle aasta II kvartalis oli 975 eurot, siis kunsti-meelelahutuse ja vaba-aja tegevusala e. kultuuritöötajate keskmine brutopalk oli 753 eurot. Kui teistel tegevusaladel keskmine brutopalk valdavalt tõusis, siis vaid kultuuritöötajatel see langes. Loodame, et järgmised uudised on rõõmustavamad ja võttes aluseks kultuuriministri ja TALO kokkuleppe, peaks täiskohaga erialase kõrgharidusega muuseumitöötaja palgaalammäär alates 2014. a jaanuarist olema 700 eurot. Hoiame silma peal!