16.12.2013









Eesti Muuseumiühingu uudiskiri – detsember 2013




Ajakiri Muuseum


Muuseum nr 2 2013 kaas


Ilmumas on ajakirja „Muuseum“ värske number alapealkirjaga „Rahvusvaheline muuseum“. Lugeda saab Gabriella Gulyasi Narvas peetud ettekandel põhinevat artiklit „Kuidas tulla toime maailmakriisi uute väljakutsetega?“ Narva muuseum tutvustab Anastassia Sokolova vahendusel koostööd idapartneritega. Luubi alla võetakse Titanicu näituse sisseostmine, museaalide laenutamine välismaale, teadusmuuseumide võrgustik ja Balti Museoloogiakool 2013. Näitustest tulevad ülevaatamisele Narva festivali osalejad, spordimuuseumi „Eesti Tennis 100“ ja Adamson-Ericu muuseumi ühisprojektid Jaapaniga. Ikkagi inimene on seekord Inge Teder Ülle Kruusi silmade läbi. Kersti Koll annab ülevaate ICOMi 23. peakonverentsist Rio de Janeiros. Eesti Muuseumiühing vaatab tagasi oma 25 tegutsemisaastale ja püüab täita mäluauke. Leiunurgas on aga Eesti Rahva Muuseumi ühe viimati saadud kogu seikluslik lugu.
Head lugemist!


Eelolevad sündmused

„MusKul{A}tuur“ kolmas konverents 27. jaanuaril 2014 Tartus
Eesti Rahva Muuseumis peetakse jaanuaris konverentsisarja „MusKul{A}tuur“ kolmas konverents alapealkirjaga „Avatus“, mis kõneleb Eesti muuseumides veel vähe rakendatud publiku osalusest ning kaasamisest. Konverentsil esinevad Aalto Ülikooli kunsti, disaini ja arhitektuuri kooli järeldoktorant Mariana Salgado, Londoni Linnamuuseumi kaasamisprogrammide juht Kirsty Marsh, Tallinna Linnamuuseumi kuraator Kadri Nigulas ja Eesti Rahva Muuseumi teadur Ehti Järv. Konverentsipäeva teises pooles tuleb ümarlaual arutlusele muuseumiosaluse praktilisem pool. Täpsem kava ja registreerumisinfo ilmub jaanuaris.
Lisateave www.erm.ee.

Eesti muuseumigala peetakse 31. jaanuaril 2014 Tartus
Kultuuriministeeriumi muuseuminõukogu teemakomisjonid on välja valinud Eesti muuseumide aastaauhindade nominendid. Laureaadid selguvad nende hulgast 31. jaanuari õhtul Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis korraldataval muuseumigalal. Nominendid esitlevad oma projekte samal päeval Tartu Ülikooli filosoofiateaduskonna ringauditooriumis Eesti muuseumide aastakonverentsil.
Lisateave www.kul.ee.

Kevadine õppereis Ungarisse 28. aprillist 4. maini 2014
Muuseumiühingu kevadise õppereisi sihtkoht on Ungari, reisijuhiks Ott Sandrak. Täpsem info selgub uuel aastal.

Euroopa muuseumigala peetakse 14.–17. mail 2014 Tallinnas
Euroopa Muuseumi Foorumi suurüritus „European Museum of the Year Award“ toimub 14.–17. maini Tallinnas Kumus. Koduleht avatakse uue aasta algul.

Muuseumiöö 17. mail 2014 üle Eesti
Järgmise muuseumiöö teemaks valiti muuseumilisti vahendusel toimunud hääletusel „Öös on tähti“. Korraldusteave oo.muuseum.ee


Tunnustame vabatahtlikku

Muuseumiühing esitas muuseumiturunduse MuuSa auhinnale tänavuse kultuuripärandiaasta ühe suurema, ka paljusid muuseume hõlvanud projekti „Rööpad viivad pärandini“, mille kaudu ligi 7000 õpilast üle Eesti said erinevais paigus asuvaid muuseume külastada. See sai teoks ASi Edelaraudtee ja Kultuuripärandiaasta meeskonna algatatud koostöö raames.

Muuseumiühing tänab vabatahtlikku projektijuhti aastase priipääsmega muuseumidesse. Selleks vormistame talle ühingu aastase liikmepileti. Nii et kui teie muuseumisse tuleb EMÜ liikmepiletiga Hannele Känd, olge tema vastu sama tähelepanelikud ja lahked kui tema on aasta jooksul muuseumidesse saadetud ligi 7000 koolilapse soove ja vajadusi ja võimalusi elamuseks kokku seades olnud.


Trükiste müügi inventuur

Seoses aastalõpuga ootame muuseumipoodide ja müügipunktide infot EMÜ trükiste laoseisu kohta. Palun edastage palve asjaosalistele, muuseumipoodide pidajatele ja/või raamatupidajatele. EMÜ on välja andnud muuseumide teatmiku, muuseumide kaardi, ajakirja Muuseum, Inge Tederi raamatu keraamikast, Muuseumiraamatu jm. Info müügist ja jääkidest palume saata aadressil epp.alatalu@muuseum.ee.


Tagasivaade Mardilaadale

Merike Toomas muuseumiühingu leti taga.


23.-24. novembril 2013 toimus Helsingis juba 30. korda Tuglase Seltsi korraldatud Eesti kultuuri, turismivõimalusi, käsitööd ning toitu tutvustav suurüritus Mardilaat.

Tänavu osales üle 160 ettevõtte, asutuse, käsitöölise ja kunstniku ning laata külastas ligi 16 000 inimest Helsingist ning ümbrusest. Põhjanaabrite huvi Eesti kultuuri vastu on aasta-aastalt tõusnud, saime seda tunda külastajatega suheldes.

Muuseumiühingul oli seekord kaasas 42 Eesti muuseumi infomaterjale. Huvi meie muuseumide vastu oli suur ja paljude külastajate teadmised meie muuseumides toimuva kohta üllatasid. Seega on meie muuseumid teinud head turundustööd.

Käesoleval aastal oli fookuses Harjumaa, 2014. aastal on tähelepanu Viljandimaal. Jõudu järgmiseks laadaks valmistumisel!










Kiri saadeti EMÜ liikmete ning muuseumilisti aadressidel.



Head pärandiaasta lõppu!
Eesti Muuseumiühing